Zabíjení kytek je vražda!

7. července 2017 v 15:11 |  Náboženství zvířat
Vegana poznáte většinou tak, že mu po etický stránce míň vadí zabíjení a jedení lidí než ostatních zvířat. Ale co kytky? Je jedení kytek tak nevinný, ekologický a mírumilovný, jak vegani tvrděj?


První věc je ta pochybná argumentace některejch veganů o tom, že rostliny, řasy a bakterie nemaj nervovou soustavu, a tak necejtěj bolest, ani nic jinýho. Co to jako hergot je? Nemaj sice srovnatelnou úroveň vědomí jako třeba savci, ale furt to jsou přece živý bytosti. Který když sníte, zabijete je. Umřou. Budou mrtvý. Fakt. A ještě k tomu často dost brutálním způsobem. Smažení, mletí, vaření, všechno zaživa. Nechtěla bych.

Dobře, teď vážně. Jasně, živočišná výroba je zlo. Často slýchám vegany, jak si můžou ustříknout z toho, že je v něčem stopový množství vajec nebo mlíka a hrozně to hrotěj. Typický vegan nazi. (Udělala jsem pro vás super logo. Děkovat mi nemusíte.) Ale je tu daleko závažnější problém, který mnozí z nich přehlížej.


Nadprodukce rostlinný výroby je taky zlo. Třeba proto, že způsobuje degradaci půdy. Půda se kvůli špatnejm postupům rychlejc znehodnocuje, odlesňování urychluje erozi. Půda nedokáže vyživovat tolik plodin a tak je třeba ji ještě víc dokurvit hnojivama, který obsahujou nadměrný množství dusičnanů a fosforečnanů, pesticidama a podobnejma sračkama. A to se postará i o znehodnocování vody. Existujou sice i šetrný postupy, ale z toho se nevytříská tolik peněz, tak proč by se tím někdo obtěžoval. Důležitý je mít hodně nekvalitních plodin za málo peněz. (víc třeba tady)

"Aby farmáři splnili smluvní závazky vůči svým odběratelům, jsou často nuceni sázet mnohem více, než budou vůbec schopni prodat. Farmářům by za nesplnění smlouvy hrozily postihy, a to nehledě na nepřízně počasí. Především při pěstování salátů, mrkví nebo ředkví je výsadba vyšší (vysadí se pro jistotu asi 140 % objemu sjednané dodávky)." (zdroj)

Ano, ty kytky se z velký části pěstujou i kvůli živočišný produkci (uvádí se, že 40 % cereálií vypěstovaných na celém světě je zkrmeno chovnými zvířaty). Předpokládám ale, že to nedozrálý ovoce, který se dováží z druhý strany zeměkoule a ty super avokáda a kokosy se sem nevozej kvůli čuníkům k výkrmu. Pokud chcete bejt ekologický, je nesmysl jíst dovážený potraviny, stejně tak jako maso. Dovolím si tvrdit, že to vyjde na stejný zlo.

Ok, řeknete si, nebudu žrát dovážený, budu žrát jen sezónní jídlo, vypěstovaný v Česku. Thumb up. Tady je ale taky háček. Jdete do Billy a tam na vás koukaj samý dokonale naleštěný kusy zeleniny a ovoce, bez jediný chyby ve tvaru nebo velikosti. Kam se poděly mrkve se třema nožičkama nebo postižený dvojjabka? Nikdo je nechce, protože jsou ošklivý. Je to stejný jako s lidma. A tak někde stranou potichu hnijou. Ano, některý řetězce naoko mluvěj o tom, že zrovna oni to nedělaj, že třeba ošklivou zeleninu dávaj se slevou, ale nikde jsem to v praxi neviděla.

"Ovoce a zelenina v dobré kvalitě je často vyhazována, protože nesplňuje estetická kritéria, jako jsou standardizovaná velikost, váha nebo tvar, přitom jsou ve skvělém stavu a jsou vhodné ke konzumaci." (zdroj)

S tím souvisí všeobecnej problém s plýtváním s jídlem. To se taky týká nejen zlejch masožroutů. Sice to děsně láká, vyhazovat jídlo, protože ho je všude dost (zdánlivě), ale prostě to není dobrej nápad. Plejtvá se při výrobě i v obchodech. To se dá částečně řešit třeba freeganstvím, resp. dumpster divingem. Prostě to vyhozený jídlo z obchodů vylovíte z konťáku. Tak to mimochodem dělá třeba Foot not bombs, která pak z tohohle jídla vaří lidem bez domova. Fakt jim fandim. Veškerý jejich snahy ale stejně hatí fakt, že 40 % ze všeho vyhozenýho jídla se znehodnotí na úrovni domácností. (zdroj)

Takže milí vegani, to, že nejíte živočišný produkty je chválihodný, ale k lepším zítřkům to nestačí. Pokud budete opomínat nadprodukci a plejtvání jídlem, budete stejně trapný jako vegetariáni, který nechtěj ubližovat zvířatům a přitom baštěj míchaný vajíčka a zapíjej to mlíkem.

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hrobárova Dcéra Hrobárova Dcéra | Web | 7. července 2017 v 16:40 | Reagovat

😂😂😂 milujem pseudoekológov a pseudohumanistov(v skratke kokotov), ktorým nedopína, že je síce pekné, že chcú bio ananás alebo goji ale existuje taká vec, že uhlíkova stopa, že sa nedá nakŕmiť celý svet len zeleninou atď...
A pri tom máme v našich podmienkach rovnako úžasné potraviny ale ktorý "kokot" by si ako úžasnú potravinu kúpil zemiaky či jablká? Veď to musí byť exotické a drahe ako chia semená a iné sračky s hromadou marketingu a debility...

2 padesatka padesatka | E-mail | Web | 7. července 2017 v 16:48 | Reagovat

[1]: Já, já mám ráda brambory a mrkev (ale i maso). Moje dítě už je, chudák, oranžový...:)

3 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 7. července 2017 v 18:41 | Reagovat

Já to teda už jednou potkala, jednou se mi povedlo v Albertu ulovit "žampiony druhé jakosti", které nebyly úhledně zabalené ve vaničce ani hrdě nasvícené v bedně, ale krčily se vespod chlaďáku umazaný od hlíny. Byly to takový ti maličký žampiony, který se nikdo ani neobtěžoval čistit. No a byly vážně superlevný. Jinak asi taky ne.

4 Jana Jana | E-mail | Web | 7. července 2017 v 18:56 | Reagovat

No ono celkové ubývá fosforu a bez toho ty kytky taky neporostou. Každopádně prima článek,opět mám něco v rukavu oproti prudicum :)

5 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. července 2017 v 19:10 | Reagovat

[2]: Takže ty máš doma Bystrozrakýho?? ;-) :D

Článek se mi taky líbil. :-)

6 padesatka padesatka | E-mail | Web | 7. července 2017 v 19:28 | Reagovat

[5]: No, je pravda, že jako malý nosil brýle a teď už nemusí. Mrkev je dobrá a levná..!

7 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 7. července 2017 v 20:01 | Reagovat

Logo super, článek taky.
No a ty jíš teda co?:)

8 RaTTvs. RaTTvs. | Web | 7. července 2017 v 22:26 | Reagovat

[7]: Já jsem jenom pokryteckej vegetarián. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama